Ελληνικά English

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ενεργειακά έργα της χώρας, ξεκινάει στη Ρόδο.

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος σύμβαση ενεργειακής απόδοσης και στρατηγικής σημασίας που έχει υπογραφεί ποτέ σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο τοπικής  αυτοδιοίκησης, με 100% χρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα, υπεγράφη από τον Δήμο Ρόδου και τον Δήμαρχο κύριο Φώτη Χατζηδιάκο.

Έτσι και η Ρόδος, πλέον, μπαίνει σε μία νέα εποχή: την εποχή των smart  cities.  Με την δυνατότητα να αξιοποιήσει όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που και να αναπτύξει, προς όφελος των πολιτών της, μία τεχνολογική υποδομή, χρήσιμη για το νησί τα επόμενα χρόνια ώστε να αναπτυχθούν πολλές και σημαντιές «έξυπνες υπηρεσίες».

Το έργο αφορά την «Ενεργειακή Αναβάθμιση-Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και Εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας».

Το έργο θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο Δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη, ούτε για την εγκατάσταση αλλά ούτε και για την  συντήρηση του δικτύου.

Ειδικότερα, τα οφέλη για τον Δήμο της Ρόδου, σε βάθος 12ετίας είναι πολλαπλά  και στρατηγικής σημασίας για το νησί:

  1. Εγκατάσταση 30.400 έξυπνων οδοφωτιστικών, τύπου LED.
  2. Επίτευξη εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας 76,11%
  3. Προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για τον δήμο 11,5 εκατομμύρια συνολικά.
  4. Εγκατάσταση της έξυπνης πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης-τηλεελέγχου η οποία θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να μπορεί να ελέγχει το δίκτυο φωτισμού επί 24ωρου βάσης σε πραγματικό χρόνο αλλά και την αποκατάσταση κάθε βλάβης με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισής της, τις 72 ώρες.
  5. Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας(εκπομπές ρύπων CO2) σημαντικά έως το 2030.
  6. Και το σημαντικότερο, ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική ανάβάθμιση του νησιού, προσδίδοντας ένα αίσθημα ασφάλειας και μείωσης των ατυχημάτων στους δημότες.

Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Ρόδου, κύριος Χατζηδιάκος, «Με τη διαδικασία παραχώρησης υπηρεσίας σε ιδιώτη, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση για το δημότη, έχει ξεκινήσει έργο προϋπολογισμού €26.000.000 με την αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων σε όλο το νησί με λαμπτήρες εξοικονόμησης LED, και συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης κοινοχρήστων χώρων – εφαρμογές SMART CITIES με στόχο τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης του Δήμου Ρόδου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα έχει ολοκληρωθεί σε 8 μήνες».