Ελληνικά English

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΑΠΟΚΤΑ «ΕΞΥΠΝΟ» ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΑΠΟΚΤΑ «ΕΞΥΠΝΟ» ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ CLUB ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Στις 8 Φεβρουαρίου 2019, ο Δήμος Ζακύνθου έκανε το πρώτο βήμα της ενεργειακής αναβάθμισης του νησιού υπογράφοντας την σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου για την αλλαγή του συμβατικού ενεργοβόρου οδοφωτισμού με τα έξυπνα οδοφωτιστικά και με τα αυτοματοποιημένα συστήματα και τις εφαρμογές SMART CITIES.  To έργο αφορά το σύνολο του βασικού οδικού δικτύου, τις πλατείες, τους δρόμους, τις εισόδους του Δήμου και συνολικά το σύνολο του Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων.

Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 12.775.734€ και με διάρκεια σύμβασης 12 χρόνων. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο της επένδυσης είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια και θα αποπληρωθεί από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου (άρθρο 43, ν.4257/2014), στη διάρκεια της Σύμβασης.  Αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου και ο Δήμος θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα καταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης, μέσω Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) και τήρησης συγκεκριμένων KPIs.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος ΔΕΝ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΠΟΡΟΥΣ, αλλά θα καλύψει το σύνολο της διαδικασίας από τη εξοικονόμηση η οποία θα φθάσει 79%.  Παράλληλα θα έχει μηδενικές δαπάνες σε συντήρηση-λειτουργία, ένα πολύ σημαντικό όφελος γιατί το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα διοχετευθεί είτε σε μείωση δημοτικών τελών, είτε σε πρόσθετες επενδύσεις προς όφελος των δημοτών.

Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού θα επιτευχθεί με:

  1. την εγκατάσταση 19,920 νέων έξυπνων οδοφωτιστικών τεχνολογίας LED.
  2. την λειτουργία «Συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας σε επίπεδο κόμβου(pillar)».
  3. το σύστημα προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατική παρακολούθηση).
  4. τη δημιουργία έξυπνης πλατφόρμας SMART CITIES μέσα από τα έξυπνα οδοφωτιστικά που θα παρέχει στους δημότες υπηρεσίες που θα κάνουν την ζωή τους εύκολη και λειτουργική. Αναφορικά, κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες είναι η δημιουργία σημείων ελεύθερης πρόσβασης Wi-Fi, το έξυπνο parking, η διαχείριση των κάδων απορριμμάτων, η παρακολούθηση και η διαχείριση κυκλοφορίας, η μέτρηση περιβαλλοντολογικών δεικτών, η προώθηση ενημερωτικού υλικού στο κινητό του χρήστη, κλπ.
  5. την αισθητική αναβάθμιση και την μείωση του αποτυπώματος CO2 του νησιού.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κύριος Παύλος Κολοκοτσάς,
«Η Ζάκυνθος αλλάζει σελίδα με αυτή την πρωτοβουλία» και πρόσθεσε «η εταιρεία που είναι καταξιωμένη και διεθνώς αναλαμβάνει αφού έχει ήδη μελετήσει και το όλο πρόβλημα της Ζακύνθου ούτως ώστε σε ένα εξάμηνο να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.  Είναι ένα έργο πνοής που θα αλλάξει τη Ζάκυνθο».