Ο φωτισμός επαγγελματικών χώρων εργασίας και ιδιαίτερα χώρων γραφείων είναι πιο απαιτητικός από ότι μπορεί κάποιος να υποψιαστεί με την πρώτη ματιά. Τα πρότυπα φωτισμού σε χώρους εργασίας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε όσα αφορούν στην ενέργεια αλλά και στους ιδιαίτερους τρόπους και τεχνικές σχεδιασμού που χρησιμοποιούνται. Η σωστή επιλογή των λαμπτήρων και των φωτιστικών υπερβαίνει την αρχική εκτίμηση του εύρους μόνο της φωτιστικής ισχύος που χρειάζεται.

Ποιος τύπος χρώματος και ισχύος είναι αυτά που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες εργασίας?

Πως διαφοροποιεί την εργασιακή απόδοση ο φωτισμός?

Αυτά και άλλα πολλά είναι παράμετροι που κάποιος πρέπει πλεον να αναρωτηθεί όταν σχεδιάζει εργασιακούς χώρους γραφείων.

Σύμφωνα με την  US General Services Administration (GSA) κάθε τύπος περιβάλλοντος εργασίας απαιτεί ένα ορισμένο ποσό φωτός για τη σωστή εργασιακή απόδοση των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές ένας κανονικός σταθμός εργασίας απαιτεί 500 lumens ανά τετραγωνικό μέτρο (80 εκ. ύψος). Αυτό ισοδυναμεί με μια λάμπα πυρακτώσεως 35W.  Η GSA προτείνει επίσης ότι τα φωτιστικά οροφής με διάχυση (πανελ) και οι λαμπτήρες Τ5 και Τ8 με την σωστή διάταξη και ανάκλαση προσφέρουν τα καλύτερα πρότυπα φωτισμού γραφείων. Η διάταξη του φωτισμού επίσης πρέπει να παρέχει ομοιόμορφο φωτισμό σε όλο το χώρο. Θα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν του ο σχεδιαστής τις σκιές που μπορεί να δημιουργούνται από τοίχους ή χωρίσματα και να προσαρμόζεται κάθε φορά ο φωτισμός ανάλογα με τις προβληματικές περιοχές.

Το φως μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων και στην παραγωγικότητά τους. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να επηρεάσει έναν υπάλληλο γραφείου με πολλούς τρόπους. Οι εργαζόμενοι που στερούνται φυσικού φωτός διαπιστώνεται ότι είναι πιο κουρασμένοι, πιο επιρρεπείς σε υπνηλία, πιο δύστροποι και λιγότερο δραστήριοι. Ωστόσο, εάν το γραφείο σας δεν διαθέτει παράθυρα ή φεγγίτες που μπορούν να φωτίσουν τους χώρους εργασίας σας, παρόμοιες μελέτες λένε ότι η προσφορά τεχνητού φωτός στη σωστή φωτεινότητα και χρώμα μπορεί να δώσει στους εργαζομένους σας την απαραίτητη ώθηση. Τα χρώματα της ημέρας, (του ηλιακού φωτός) σε τεχνητό φωτισμό, όπως το λευκό και το μπλε-λευκό, δίνουν υποσεινήδητα την αίσθηση ότι βρίσκεστε στο φως του ήλιου και τα οφέλη του.


Οι χώροι γραφείων ανοιχτού σχεδιασμού εξελίσσονται συνέχεια. Σε αυτό το νέο, ανοιχτό περιβάλλον, ο φωτισμός του χώρου πρέπει να επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας αίσθησης ενότητας και κοινότητας για ολόκληρο το χώρο αλλά και μεταξύ των εργαζομένων. Θα πρέπει να παρέχει το άμεσο φως στον ίδιο τον σταθμό εργασίας, επιτρέποντας ταυτόχρονα από κατασκευής να μειώνεται σε ένταση σε ενδιάμεσες περιοχές και όπου δεν χρειάζεται. 
Η παροχή επίσης ατομικού φωτισμού εργασίας επιτρέπει στους εργαζόμενους να προσαρμόζουν τους προσωπικούς τους σταθμούς εργασίας στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις.

Είναι ώρα να το σκεφτείτε αν δεν έχετε κάνει αλλαγές στο φωτισμό σας ακόμα γιατί οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και τα φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας σας κοστίζουν χρήματα για να τα λειτουργείτε.
Οι αναβαθμίσεις στον φωτισμό παρέχουν στα γραφεία περισσότερες και ενεργειακά αποδοτικές επιλογές, ενώ εξαλείφουν εντελώς άλλες επιλογές (όπως  φθορισμού).
LED είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος leader στο φωτισμό γραφείου. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από άλλους λαμπτήρες, ενώ παρέχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση. 
Η αντικατάσταση σήμερα παλαιών φωτιστικών φθορισμού με LED Panel μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση σας σημαντική εξοικονόμηση. 

GlobiLED Back Panel 25W
3750 lm

Ποτέ δεν είναι η λάθος στιγμή να επανεκτιμήσετε τα φωτιστικά σας και το ταμείο σας αν θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια ενεργειακή, λειτουργική αλλά και αισθητική αναβάθμιση.
Ρωτήστε τους ειδικούς.
Ρωτήστε τη GlobiLED.